Linda Schilén -
Trädgårdsmästare och konstnär

Lär dig odla sommarblommor för nöje och nytta

Att odla sommarblommor är mer än att njuta av sköna färggranna sommarblommor. Vi lyfter blicken och ser sammanhanget, hur viktiga pollinatörerna är och vad de gör för oss och allt vi odlar.

Odla sommarblommor

Lär dig odla sommarblommor för nöje och nytta

Att odla sommarblommor är mer än att njuta av sköna färggranna sommarblommor i rabatten, krukan eller buketten. Det är snarare att lyfta blicken för att se sammanhanget och förstå hur viktiga pollinatörerna är och vad de gör för oss. I våra egna trädgårdar är det hög tid att börja eftersträva biologisk mångfald och börja samarbeta med naturen och odla mer än grönsaker.

I den här kursen får du lära dig att från grunden odla sommarblommor på ett hållbart vis på naturens villkor som bidrar både till ökad skörd i din köksodling och som gynnar pollinatörerna, samtidigt som du kommer kunna njuta av blommande krukor eller rabatter med eget odlade sommarblommor. 

Pris: 4995 kr, 5 fysiska träffar á 4 timmar och 4 onlinemöten á 1,5 timme, totalt 26 kurstimmar.

Du kan välja att gå kursen tisdagar på kvällstid eller söndagar på förmiddagen

Mål

  • Lära dig vikten av att odla sommarblommor för den biologiska mångfalden.

  • Bli självförsörjande på sommarblommor.

  • Skapa en hållbar och frisk odling.

Specifikationer

Kursen är förlagd på Överjärva Gård i Solna vid växthuset. 

Praktisk och teoretisk kunskap varvas då all odling sker på plats vid trädgårdslandet utanför växthuset med trädgårdsmästare Linda Schilén som kursledare.

5 stycken kurstillfällen under 6 månader. April, maj, juni, augusti och september. Mellan de fysiska träffarna möts man online vid 4 tillfällen där man diskuterar och även kan ställa frågor om era egna odlingar. Se nedan, Odla parallellt.

Kursintyg efter avslutad kurs.

Odla parallellt 

Som kursdeltagare är det en fördel om du själv kan odla parallellt som kursen pågår. Detta för att du dels ska få ut ännu mer av kursen när du själv kan praktisera dina kunskaper men också då du får hjälp med att komma igång med din egen odling och ha möjlighet att följa upp denna med aktuella frågor till nästa kurstillfälle. Du kan odla på en mindre plats i krukor på balkongen till att ha en större plats för odlingen hemma på villatomten. 

Fördelen med att odla parallellt är att du själv kan plocka och skörda blommor under säsongen hemma. Vid ett par tillfällen ses vi digitalt för att diskutera era egna odlingar. För dig som inte har möjlighet att odla privat finns kursodlingen på Överjärva gård där du både praktiserar dina kunskaper under kurstillfället och kan skörda sommarblommor.

Kursplan

Praktiska moment

Urval av sorter och förodling

Urvalet av vilka sorter som ska odlas görs efter komposition, vilka blommor passar tillsammans och vilka krav ställer dessa blommor på jord och läge. Förodling av sommarblommor.

Utformning av odlingen, bearbeta jorden, jordförbättra och direktsådd

Planering av odlingen. Bearbetning av jord och hur jordförbättrar vi jorden att passa vår odling. Direktsådd av sommarblommor

Utplantering och växtstöd

Vi förbereder genom  att skapa och bygga växtstöd att användas när växterna vuxit till sig. Utplantering av de växter vi försådde och vi direktsår andra växter.

Sköta om och skörda

Under en period så sköter vi om vår odling, rensar, gödslar, binder upp växter och ser till att våra växter trivs. När blommor står i full blom går vi igenom hur vi på bästa sätt skördar och skapar buketter.

Avsluta säsongen

Vi avslutar säsongen med att binda buketter, torka blommor och ta fröer. Som sista moment förbereder vi våra odlingar för nästa års säsong.

Tidplan

Löpande under kursen går vi igenom vad annueller är och deras olika förutsättningar och betydelser.  

April / Maj

Uppstartsmöte där vi väljer ut blomsorter, går igenom jordmån, ståndort, såschema och planerar odlingen genom att skapar en planteringsritning.

Förodlar vi utvalda blomsorter i växthuset.

Maj

Vi bearbetar våra odlingsbäddar och sätter upp växtstöd. 

Direktsådd av fröer i odlingen.

Juni

Utplantering av de växter vi försådde.

Uppbindning av växter och skötsel av odlingen.

Augusti

Skötsel och skörd av blommor.  Vi skördar även för att torka blommor.

Vi skapar våra första blomsterarrangemang från vår egna odling.

September

Skörd av blommor och skapa blomsterarrangemang. 

Torkning av blommor.

Samla in fröer.

Höst i odlingen. Vi förbereder odlingen för kommande säsong.

Pris, datum och bokningsvillkor

Pris

I priset ingår allt du behöver för att sätta igång att odla på plats vid växthuset. Du får låna knäskydd, kultivator, sekatör och fröer (som även räcker till en liten odling hemma). Fika ingår vid varje kurstillfälle. 

Pris 4995 kr 

Antal träffar: 5 träffar där vi ses ca 4 timmar per tillfälle plus fyra digitala möten om 1,5 timmar vardera.

Antal:  Max 8 personer per kurs. Vid färre än 4 personer kan kursen komma att ställas in.

Datum

Fysiska kurstillfällen

Kurs 1 - tisdag, kl. 17.00 - 21.00: 27/4, 18/5, 15/6, 10/8, 14/9

Kurs 2 - söndag, kl. 09.00 - 13.00: 2/5 ,  16/5, 13/6, 15/8, 19/9

Digital träff online 

Kurs 1 - tisdag, kl. 17.00 - 18.30: 11/5, 8/6, 3/8,  24/8

Kurs 2 - söndag, kl. 09.00 - 10.30: 9/5 ,  6/6, 1/8, 29/8

Bokningsvillkor

Vi följer Konsumentverkets riktlinjer för fritidskurser. Läs mer på Hallå Konsument, https://www.hallakonsument.se/varor-och-tjanster/angra-eller-avboka-en-kurs-eller-utbildning/

Allmänt

Dessa bokningsvillkor gäller vid anmälan till Blomsterkursen på Överjärva gård med trädgårdsmästare Linda Schilén. I samband med att du anmäler dig till kursen så godkänner du nedanstående villkor.

 Anmälan och bekräftelse

Anmälan och bokning av kursplats sker via Simplesignup där även kursavgiften betalas. Bekräftelse på ert deltagande är det kvitto ni erhåller i samband med köpet.

Avbokning eller avbrott

En avbokning skall ske skriftligen via e-post till info@uterummet.se. Vi bekräftar därefter avbokningen per e-post och återbetalar hela beloppet minus en avgift för kostnader på 550 kr. Avbokning kan ske inom 14 dagar från köptillfället med avdrag 500 kr.. Om avbokning sker senare än 14 dagar efter köptillfället återbetalas enbart beloppet om vi kan fylla kursen med en ny deltagare minus 550 kr. 

Väljer du att avsluta kursen under pågående kurs återbetalas inget belopp.

Måste du avbryta kursen pga sjukdom krävs läkarintyg för att få kursavgiften återbetald minus 550 kr och ersättning för den tid du hunnit gå kursen.

Försäkring

Vi har ingen speciell försäkring för er under kursen. Se till att er hemförsäkring gäller som försäkring under kurstillfällena.

Ansvarsbegränsning (force majeure)

Vi som kursanordnare ansvarar inte för omständigheter som ligger utanför kontroll och inte kan påverkas, typ skada som beror på lagbud, myndighets åtgärd, krigshändelse, strejk, bojkott, brister hos leverantör, olyckshändelser, inbrott, stöld, pandemi eller annan omständighet utanför vår kontroll.

Personuppgifter

Vi sparar dina uppgifter (namn, adress, mobil, epost och personnummer) tills kursen är genomförd för att kunna kommunicera med er. Vi delar aldrig dina personuppgifter med andra.

Praktisk information inför besöket

Vägbeskrivning: Vid Järva Krog kör mot Mall of Scandinavia och följ skyltar till Ulriksdals station. Därefter följ skyltar Överjärva Gård. På gården gäller blå skyltar ”Växthuset”.

Parkering: Utanför ladan med gårdsbutiker (”Byggnadsvård”, ”Antikt” kör ej in på gårdsplan).

Toalett: Finns i anslutning till växthuset. 

Klädsel: Klä dig efter väder och säsong, gärna lager på lager eller en skön kofta.

kontakt

Kontakta mig om kursen

Vill ni boka tid för en grupp på en annan tid än ovanstående så går det bra att kontakta mig genom formuläret nedan. Jag återkommer snarast till er.
Namn E-post Meddelande Skicka in