Linda Schilén -
Trädgårdsmästare och konstnär

Låt dig inspireras av mina råd, tips och erfarenheter.

På den här sidan hittar du inspiration som jag delat på YouTube, Ulrika och Lindas trädgårdspodd och från när jag medverkat på TV4 Nyhetsmorgon.

youtube

Filmer på min YouTubekanal.

Jag har en Youtube kanal där jag lägger upp filmer på det jag arbetar med. Här finns filmer om odling, bin, mitt liv som blomsterbonde, "ölbryggning" och mycket mer.

Här hittar du mina avsnitt på min Youtube kanal.

TV4 NYHETSMORGON

Trädgårdsinslag från TV4 Nyhetsmorgon

Från 2017 har jag haft äran att vara med på TV4 Nyhetsmorgon för att berätta om växter och trädgård. Alla dessa inslag finns sparade här nedan så du har möjlighet att se du de du har missat, eller se dina favoritavsnitt en gång till.

Jag inspirerar och ger tittarna kunskap om allt inom trädgård, odling och växter under årets säsonger. Som alltid med min personliga twist av smarta "genvägar", life-hacks och husmorsknep.

Linda Schilen biologisk mångfald

Odla på balkong – ”Tänk kubik och inte kvadrat”

20240517

Vem drömmer inte om en grön oas på balkongen? Och möjligheterna är nästan oändliga, men det finns vissa saker man bör ha koll på innan man sätter igång sin odling. Till exempel balkongens läge, vad man kan odla och vilka regler som gäller för balkongodling – trädgårdsmästare Linda Schilén reder ut!

Linda Schilen biologisk mångfald

Trädgårdskalendern: Nu är det dags att väcka rabatterna.

20240501

Nu är det hög tid att så, dela, plantera och avhärda. I klippet berättar trädgårdsmästare Linda Schilén tillsammans med Carolin Björnerhag vilka växter som trivs i växthuset och vad du med fördel kan plocka ut nu. Fyll växthuset med soldyrkare.

Linda Schilen biologisk mångfald
Så gör du din egen krans till advent: ”Naturligt blir vackert” 

20231127

Nu är det mindre än en månad kvar till jul, och då börjar det bli dags att börja tänka på julpyntet. Trädgårdsmästaren Linda Schillén visar hur man binder sin egen krans i spelaren ovan. Och visar annat julpynt – bland annat ett trendigt julpynt som ”skapar stämning”.

Linda Schilen biologisk mångfald
Trädgårdsmästaren om humlekransen: ”Säg inget till min man”

20231004

Vi har klivit in i oktober månad och vår trädgårdskalander rullar vidare. Carolin Björnerhag är ute hos trädgårdsmästare Linda Schilén som lär oss hur vi binder vackra höstkransar. "Se här på humlekransen – men säg inget till min man, för han har ju tänkt göra öl av de här kottarna", säger Linda.

Linda Schilen biologisk mångfald
Trädgården i september – så beskär du träd och buskar.

20230830

Det har blivit dags för ännu ett kapitel av trädgårdkalendern! Nyhetsmorgons reporter Carolin Björnerhag är ute hos trädgårdsmästaren Linda Schilén, som visar hur man beskär sina träd och buskar – något som bör göras i september.

Linda Schilen biologisk mångfald
Dags att sätta vårlökarna i jorden.

20230830

I klippet visar trädgårdsmästaren Linda Schillén tillsammans med vår reporter Carolin Björnerhag hur du ska förbereda för vårens ankomst i trädgården redan nu.

Linda Schilen biologisk mångfald
Experten: Så får du dina växter att överleva under semestern.

20230624

Det är härligt med semester men den kan också ställa till problem, till exempel att dina växter dör. Trädgårdsmästaren Linda Schilén ger sina bästa tips på hur du får växterna att överleva under sommaren. Dessutom lär hon ut hur du skördar midsommarpotatisen och tar sticklingar.

Linda Schilen biologisk mångfald
Trädgårdsmästaren: Här är växterna som klarar torkan bäst.

20230614

En varm torr sommar innebär att växterna kan torka och att vi behöver spara vatten. Linda Schilén tipsar om vilka växter som tål torkan bäst och hur man kan göra i för att behålla så mycket vatten som möjligt och även hur man vattnar mest effektivt.

Linda Schilen biologisk mångfald
Här är superknepet – så tar du hand om vintertrötta krukväxter.

20230118

Har du märkt av att dina krukväxterna där hemma mår dåligt och att bladens spetsar börjat bli torra? Trädgårdsmästaren Linda Schilén gav oss tips på hur vi kan ta hand om dessa växter. Bland annat genom en växtlampa men det finns också ett väldigt speciellt tips. In och titta!

Linda Schilen biologisk mångfald
Så tar du hand om dina vintervilande växter.

20230111

Torra pelargoner, citron- och olivträd samt dahliaknölar vilar ju i vinter, men kan behöva lite kärlek ändå. Så glöm inte titta till dina vintervilande växter och ge dem en fuktboost om det behövs!

Linda Schilen biologisk mångfald
Så återanvänder du din julgran i odlandet. 

20230111

Tjugondag Knut närmar sig med stormsteg och då ska ju julgranen som bekant ut. Men i stället för att slänga den kan du faktiskt använda delar av den. Se trädgårdsmästare Linda Schiléns bästa tips!

Linda Schilen biologisk mångfald
Därför är det dags att förså redan nu.

20220927

Om du vill få en tidig vårskörd är det dags att sätta fröna i backen redan nu. Carolin Björnerhag befinner sig på Överjärva gård hos trädgårdsmästaren Linda Schilén som lär oss allt om hur vi ska förså både i kärl och ute på friland.

Linda Schilen biologisk mångfald
Smarta knepet: Så binder du ihop buketten utan krångel.

20220824

Nu ska vi ut i trädgården! Det är nämligen möjligt att förlänga färgsäsongen i din trädgård genom att odla sensommar-blommande växter och grönsaker. Carolin Björnerhag besöker trädgårdmästaren Linda Schilén, som bjuder på ett smart tips på hur du lättast binder ihop din bukett.

Bästa julgranstipsen från trädgårdsmästaren Linda Schillén

20211214 längd: 8 min 50 sek

I Sverige köper vi uppemot tre miljoner granar varje jul. Men hur väljer man rätt gran egentligen? Och hur sköter man den på bästa sätt så man får en grön och barrfri jul? En som vet allt om detta är vår trädgårdsmästare Linda Schilén.

Så julpimpar du trädgården inför advent

20211111 längd: 6 min 17 sek

Det börjar närmas sig första advent - och i dag besökte vår reporter Carolin Björnerhag trädgårdsmästare Linda Schilén för att få tips på hur man kan göra sin trädgård fin inför den kommande högtiden. De gör bland annat stilleben av kvistar, blommor och ljus som lyser upp i mörkret på trappan eller uteplatsen.

Så återanvänder du höstlöven – ”Guld i bladform”

20211020 längd: 3 min 59 sek

Ska man kratta eller inte kratta bort löven på hösten? Trädgårdsmästare Linda Schilén kallar höstlöven för ”guld i bladform” och visar Nyhetsmorgons reporter Carolin Björnerhag hur man återanvänder dem på olika sätt.

Nu ska lökarna i marken - så förbereder du trädgården inför vintern.

20210922 längd: 8 min 9 sek

Idag är det höstdagjämning - när dag och natt blir lika långa. Hösten är här och vintern närmar sig - men än lever trädgården och det finns mycket du kan göra för att fortsätta njuta av din trädgård. Trädgårdsmästaren Linda Schilén tipsar om de viktigaste trädgårdssysslorna vid den här tiden på året.

Så blir du en blomsterbonde

20210729 längd: 8 min 28 sek

Carolin Björnerhag och trädgårdsmästaren Linda Schilén visar oss hur man håller igång en sommarodling från Lindas växthus på Överjärva Gård i Solna.

Trädgård: Så får du till en pallkrageodling mitt i sommaren

20210701 längd: 7 min 42 sek

TV4:s reporter Carolin Björnerhag är hemma hos trädgårdsmästaren Linda Schilén som bjuder på en massa fantastiska trädgårdstips. Bland annat visas det hur man går tillväga för att få till en bra pallkrageodling.

Trädgårdsmästarens bästa tips för fina rosor

20210619 längd: 10 min 01 sek

Nu är det högsäsong för rosor. Men vad behöver rosor för jord? Och hur mycket ska man vattna egentligen? Trädgårdsmästaren Linda Schilén ger oss sina bästa tips. Klippet kommer från Nyhetsmorgon på TV4.

Nu skördas Nymo-potatisen

20210615 längd: 3 min 23 sek

Anders Pihlblad blir exalterad över Nyhetsmorgons egna knölar. I dag var det dags att plocka upp Nyhetsmorgons egna knölar som trädgårdsmästaren Linda Schilén satte i våras. Anders Pihlblad blev minst sagt exalterad av att hjälpa potatisen upp från jorden.

Bästa råden för trädgården inför långhelgen

20210511 längd: 6 min 49 sek

Vår reporter, Carolin Björnehag träffar trädgårdsmästaren, Linda Schilén och får massor av spännande trädgårdstips inför långhelgen. Dessutom får vi reda på hur det går för Carolins potatisar som hon odlade tillsammans med Linda för ett tag sen.

Så får mer frukt och bär på dina buskar och träd

20210501 längd: 8 min 03 sek

Trädgårdsmästaren Linda Schilén berättar hur hon boostar sina bärbuskar för att få mer frukt. Bärbuskar är ju tillskillnad från många andra ätbara växter fleråriga och sköter du de rätt får du flerfallt tillbaka.

Dags att sätta potatisen – om du vill äta hemodlat till midsommar

20210413 längd: 5 min 03 sek

Än så länge är det bara vår, men många kanske längtar till sommaren och om vi vill njuta av potatis till midsommar, ja då är det hög tid att sätta den nu! Carolin Björnerhag är hemma hos trädgårdsmästaren Linda Schilén, för att få fina tips på vilken sorts potatis som passar bäst till midsommar och hur man redan nu sätter potatisar i kruka.

Omplantering

20210223 längd: 4:47 min

Växterna visar tydligt när det är dags för miljöombyte. Här visar trädgårdsmästaren Linda Schilén vilka tecken du ska leta efter – och hur du enkelt skapar en kruka som vattnar plantorna av sig själv.

Förodling

20210223 längd: 5:29 min

Nu är det dags att börja förodla sommarens grönsaker. Här tipsar trädgårdsmästaren Linda Schilén om vad du kan använda för att få fröerna att växa och må bra: Bland annat äggskal, äggkartonger och andra material som finns i de flesta hem.

Gröna krukväxter

20210120 längd: 7:59 min

Vår trädgårdsmästare Linda Schilén hjälper oss med våra trötta vinterväxter och tipsar om nya växter och hur vi får liv i blommorna igen.

Ulrika & Lindas trädgårdspodd

En trädgårdspodd där trädgårdsdesigner och arkitekt Ulrika Levin sammanstrålar med trädgårdsmästare och konstnär Linda Schilén för att prata om trädgård. Ulrika och Linda delar med sig av tankar, erfarenheter och konkreta tips, inom trädgård, odling, formgivning och arkitektur, sammanflätat med expertröster och resor.

Podden hittar du på platser där poddar finns eller lyssna direkt nedan. Du kan även klicka här för att komma till poddavsnitten.

Här hittar ni fler av mina avsnitt på TV4 Nyhetsmorgon.